Dijital Yetkinliğin Yeni Adı; DQ
Zekanın katsayısı (IQ) ve duygusal zeka (EQ) kavramlarından sonra dijital dünyanın sınırsızlığında yepyeni bir tanım ortaya çıktı; Dijital Zeka (DQ)
Dijital ortamda gerekli olan, bilgi ve yetenekleri uygulama becerisi olarak tanımlayabileceğimiz DQ yalnızca çocuklarda değil günlük ekran süreleri ortalama yedi saatin üzerine çıktığı ölçülen yetişkinler için de son derece önemli hale gelmiştir.Bu alanda çalışmaların öncülüğünü birçok alanda olduğu gibi Singapur çekiyor.Nanyang Üniversitesi’nde kurulan enstitüde yapılan çalışmalarda özellikle 8–12 yaş aralığında eğitimin önemi vurgulanıyor.DQ nun gerektirdiği beceriler ile gelişen çocukların dijital vatandaşa dönüşmesi hedefleniyor.
Peki DQ için gerekli olan bu beceriler nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim;
- Dijital kimlik
- Dijital emniyet
- Dijital güvenlik
- Dijital okur-yazarlık
- Duygusal zeka
- Dijital iletişim
- Dijital kullanım
- Dijital haklar
Bu becerilere sahip olmak neden gerekli derseniz; Herkesin dijital ortamda sanal kimlikleri var ve bunları doğru tanımlayabilmek, çevrimiçi ortamlarda karşımıza çıkan riskleri yönetebilmek, siber zorbalık ile nasıl mücadele edilebileceğini öğrenmek, insan haklarına saygılı ve iletişim becerileri yüksek bir birey olmak ayrıca sanal ve gerçek dünyayı dengeleyebilmek adına hızla değişen dünyaya adapte olmamız zorunluluk halini alıyor.
IQ ve EQ da olduğu gibi Dijital Zekanında ölçümü yapılabiliyor. Katılımcılar bu ölçümde dijital vatandaş kimliği, kişisel gizlilik, eleştirel düşünme, dijital empati, siber güvenlik ve zorbalık, dijital ayak izi ve ekran başında geçirilen süre yöntemleri gibi sekiz beceri alanında teste giriyor.DQ enstitüsünün geliştirdiği test 8–12 yaş grubuna odaklanıyor. Çeşitli fotoğraf ve videolarla beceriler ölçülüyor. Teste www.dqworld.net adresinden ulaşabilirsiniz.
Oyunlaştırarak öğretme adına Turkcell dijital zeka yetkinliklerini öğrenmeye imkan sağlayan bir platform oluşturdu.Unesco, Oecd ve Wef tarafından onaylanan bu eğitim içeriği öğrenciler kadar aile ve eğitimcilerin değerlendirme sürecine de katılımını sağlıyor.
Teknolojinin bu baş döndüren hızında kim bilir belki de yarın yeni bir zeka türü ile güne uyanacağız.Bu nedenle çağın gerektirdiği becerilere adapte olmak için konfor alanımızdan çıkıp daha çok okuma yapıp daha çok araştırmalıyız.
Kaynaklar:
www.hurriyet.com.tr
www.cepyo.com
Dijital Zeka-Dijital yetkinlikler,oyun bağımlılığı ve ebeveynler (Umut KISA)
baslangicnoktasi.org
www.academia.edu