Mutluluk Nasıl Satın Alınır?
Harvard Business School’da Harold M. Brierley İşletme Yönetimi Profesörü olan Michael Norton; Tedx konuşmasında; paranın bizi mutlu etmemesinin sebebinin sürekli yanlış yerlere harcamamız olduğunu savunuyor.
Buradaki çıkarım “bu ürün yerine şunu almalısın,kendini böyle mutlu edersin” değil asıl çıkarım kendinize neler alacağınızı düşünmeyi bırakarak bunun yerine paranızın bir kısmını başkaları için harcamaya başlamaktır.
Norton bu savını kanıtlamak için sosyal bir deney yapıyor.Deneklere içlerinde 5 ve 20 $ bulunan iki zarf veriliyor.Zarflardan birinde “bu parayı kendiniz için harcayın” diğerinde “bu parayı bir başkası için harcayın” yazıyor.Gün sonunda deneklere kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Sorusu sorulduğunda başkaları için harcayanların daha mutlu olduğu gözlemleniyor.Peki bu deney Kanada’da yani refah seviyesi yüksek bir ülkede yapılmıştı aynı deneyi daha düşük gelirli bir ülkede yapsak sonuç değişir mi? Norton deneyi Uganda’da tekrarladığında sonucun değişmediğini gözlemliyor.
Elbette ülkeden ülkeye temel yaşam standartları ve acil ihtiyaçlar yönünden belirgin farklılıklar var ancak Norton’ın dikkat çektiği nokta paranın harcanmasında kendi asosyal durumunuzdan çıkıp az çok demeden paylaşımın insanda yarattığı değişimin farkına varmanız.Böylelikle birşeyin parçası olduğumuzu hissediyoruz.Norton tam da buradan yola çıkarak iş hayatında motivasyonu ölçmek için bir deney daha yapıyor.İlaç satışı yapan bir ekibin üyelerine içlerinde 15$ bulunan zarflar veriyor.Parayı kendilerine harcayan ekip üyelerinin daha iyisi için motive olmadığını,ekibi için harcayan üyelerin aidiyet duygusunun ve ekip ruhunun geliştiğini fark ediyor.
Mutlu Para: “Para Harcama Bilimi” kitabının yazarlarından biri olan Michael Norton,kendimiz için daha fazla şey almak bizi mutlu etmediğini belirtiyor.İlla o parayı kendime harcayacağım diyorsanız bunu yeni kıyafetler, tv gibi eşyalar almak yerine gezi, aktif olabileceğiniz deneyimlere harcamanızı salık veriyor.Araştırmalar gösteriyor ki deneyim için para harcayanların yaklaşık yüzde 60’ı hayatlarından genel olarak memnunken, maddi şeyler için para harcayanlarda bu oran yüzde 40 larda kalıyor.Bunun yanısıra deneyime para harcayan insanlar, diğer insanlarla daha iyi geçiniyor ve psikolojik olarak gerginliği azalıyor.
Yardım kuruluşlarına bağış yapan insanlarında az ya da çok demeden paylaşarak bencillikten uzaklaşmaları motivasyon etkisini arttırdığı aşikâr.
Ne dersiniz; para ile mutluluk satın alınır mı?
Very interesting points you have mentioned, regards for posting.Raise blog range
ikurfx
9948mz