Oyunlaştırma ile Topluluk Katılımı Nasıl Sağlanır?

İster çevrimiçi olsun isterse yüz yüze çoğu ortamda, topluluğu oluşturan katılımcılar yeni beceriler edinmeye teşvik edilmediğinde üretkenlikleri en aza inmektedir. Zappos ve Google gibi şirketlerin çalışanlarını günlük olarak iş konusunda motive ettiği ve yönlendirdiği biliniyor. Oyunlaştırma Gurusu Yu-kai Chou’ya göre;

“Herkes amacına değer bir şey için motive olma ve güdülenme kapasitesine ve özlemine sahiptir. İyi çalışanları zehirli hücrelere dönüştüren kötü çevresel ve kültürel tasarımdır”

Size yakın insanların iş yerlerinden ve patronlarından ne kadar çok şikayet ettiklerini bir düşünün. Genellikle çalışanlar yalnızca maaşlarını alacak ve işlerini kaybetmeyecek kadar sıkı çalışırlar.

Topluluklar canlı organizmalardır ve benzersiz insanlardan oluşur. Peki heyecanları, motivasyonları, bakış açıları farklılık gösteren bu topluluk yapılarında çoğunluğun etkin katılımını nasıl sağlarız? Yönetici olarak topluluğunuzu kendi kendine yeten bir yapıya dönüştürmek ve canlılığını korumak için kullanabileceğiniz etkili yollardan biri de oyunlaştırma deneyimi kurgusu olabilir. Sürdürülebilirlik açısından aktif katılımcıların olması son derece önemlidir. Katılımın artması üyelerin içinde bulunduğu topluluk yapısına katkıda bulunmaları ve dolayısıyla üyeler arasındaki sosyal iş birliği ile mümkündür. Bir yönetici oyunlaştırma tekniklerini titiz ve etkili bir şekilde planladığında yönettiği topluluk daha aktif hale gelir ve toplulukta katılım oranı artar. Yaygın olarak kullanılan sosyal oyunlaştırma teknikleri aşağıdaki şekildedir;

  • İtibar puanı kazanmak
  • Rozet kazanmak
  • En iyi üyeleri sergilemek için liderlik tabloları
  • Ödül kazanma yeteneği
  • Özel ayrıcalıklara erişim

Burada amaç farklı oyunlaştırma tekniklerini kullanarak toplulukta sağlıklı bir rekabet duygusu yaratmaktır. Bir üye toplulukta önemli bir şey başardığında rozet kazanır. Bu rozetler istek uyandırır ve üyeler onları almaya çalışır. Rozetleri tasarlarken marka yönergenizi yansıttığından ve topluluğun hedeflerine yönelik olduğundan emin olmalısınız.

İtibar puanları, topluluk üyelerinizin topluluk içinde farklı etkinlikler gerçekleştirdiğinde aldıkları puanlardır. Soru sormaktan ve yanıtlamaktan yorum yapmaya ve oy almaya kadar değişir. Tüm bu topluluk etkinlikleri puan verilerek ödüllendirilmelidir. Ödüller sadece işlemsel faaliyetler için teşvik olarak görülmemeli ve topluluğa katkı vermek ve değerli sosyal davranışlar için de ödül verilmelidir. Bu itibar puanı, rozetler veya başka bir şey olabilir. Ayrıca, ödüller dağıtıldığında kişisel ve insanı dokunuşlar eklemek harika olur.

Unutulmaması gereken önemli bir şey oyunlaştırma planı tasarımında bir sistemin tüm üyeleri aynı oranda tatmin etmez. Bu nedenle yöneticiler oyunlaştırmayı topluluk yararına nasıl hizmet edeceğini düşünmelidir. Oyunlaştırma, topluma yapılan değerli katkıları ve iyileştirme taahhüdünü kabul edecek şekilde tasarlanmalıdır. Kullanıcıları başkalarıyla bağlantı kurmaya ve grup etkinliği yoluyla bir hedefe ulaşmaya teşvik edebilecek bir oyunlaştırma öğesi eklemelisiniz. Bu toplulukta daha güçlü ağlar oluşmasına ve iletişimin güçlenmesini sağlar.

Topluluk üyeleri arasında sağlıklı bir rekabet, toplulukta daha fazla değer yaratmanın önünü açar.

Yöneticiler, üyelerin topluma katkıda bulunmak için donanımlı olmasını, tüm teşviklerin doğru yapılandırmasını ve iş hedeflerine ulaşmak için doğru katılım tekniklerinin uygulanmasını sağlamalıdır. Bu nedenle yöneticinin başarılı bir uygulama için oyunlaştırmanın temel bilgisine sahip olması gereklidir.

  • Üye Davranışı:

Topluluk yöneticisi üyeler, hedefleri, topluluktan aldıkları değer ve üyeleri birbirine bağlayan ortak unsurlar hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmalıdır. Üyelerin motivasyonu net olduğunda planın başarılı olma şansı yüksektir.

  • Ulaşılabilir Hedefler:

Kullanıcılar hedeflere ulaşmaya teşvik edilmelidir. Hedefler karmaşık ya da uzak görünüyorsa motivasyon düşüp hayal kırıklığına neden olabilir. Kullanıcı farklı seviyelerde hedeflerine ulaşabilmelidir.
Bunların yanı sıra ürün özelliklerinin çoğunu hızla keşfedenler için “hızlı öğrenen” gibi rozetler tasarlayabilirsiniz. Ayrıca topluluk içeriğini sosyal medyada paylaştıkları için üyeleri ödüllendirebilirsiniz. Bu onlara ağlarıyla paylaşmak ve puan kazanmak için kaliteli içerik sağlar. Topluluk etkinliklerini müşteri sadakat programınıza entegre edebilirsiniz. Modern çağda Oyunlaştırma bir alış-veriş deneyimi yoluyla uygulanmamalı, daha çok kapsamlı ve müşteri yolculuğuna derinlemesine entegre edilmelidir.

Oyunlaştırma, pazarlamacılar ve ürün yöneticileri tarafından müşterilerle etkileşim kurmak ve istenen kullanım davranışını etkilemek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin DevHub (www.devhub.com) çevrimiçi görevleri tamamlayan kullanıcı sayısını %10’dan %80’e çıkarmayı başardı. Yemek sipariş sitesi Campusfood.com sitesine puan ve rozet özeliklerini ekledikten sonra yeni kullanıcıların geri dönüşlerinde %20 oranında artış sağladı. Oyun teknikleri ile yönlendirilen artan kullanıcı katılımının diğer popüler örneklerinden birkaçını Khan Academy, eBay, Linkdln olarak sayabiliriz. Bunun gibi birçok araştırma verisinin ışığında Oyunlaştırılmış Sistemler; Pazarlama, politika, sağlık gibi daha birçok alanda uzun yıllar boyunca artan ivmesini sürdürecek gibi görünüyor.

  • Yu-kai Chou-Gamified Training in the Corporate Workplace
  • Gamification for online communities:A case study for delivering government services
  • Gamification for community engagement (blog.tribe.so)
  • Gamification Europe: Day 3,Managing and Engaging Communities

Yazar: admin